Az ózdi Jobbiknak nem kell a cigány kultúra

Index.hu

A szélsőjobboldali politikusok rendkívül gyakran használnak olyan fogalmakat, amelyek a rasszista tartalom leplezésére szolgálnak. Az őket támogató választók számára rendszeres kibúvót jelent a rasszizmusvád alól ezek alkalmazása. Tipikus példa a hazai gyakorlatban, amikor a Jobbik politikusai a „zsidó” szót a „cionista” szóval helyettesítik, és ilyen formában beszélnek cionista gyarmatosításról, lobbiról, nagytőkéről. Hasonló példa a cigányellenes beszédre a „tisztességes cigányok pártján állunk” félmondat, amelyet rendszeresen egy durván általánosító állítás (a cigányok segélyből élnek, és jobban mint a dolgozó magyarok / a cigánybűnözők fenyegetik a lakosságot) előz meg vagy követ.

A jó ügykezelésre példát az Indextől hozunk: a portál az ózdi roma kulturális központ elleni jobbikos aláírásgyűjtésről tudósított „Az ózdi Jobbiknak nem kell a roma kultúra” című cikkében. A tudósításban pedig felvetették annak kérdését, hogy egy teljes egészében az Unió finanszírozta kultúrközpont megfúrásához milyen érdeke fűződhet egy pártnak azon kívül, hogy rasszista indulatokra apellálva szavazatokat szerezzen:

Persze ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy mi baja lehet egy kulturális központtal a tisztességes cigány emberek” pártján álló Jobbiknak. A városi szervezet honlapjára feltett indoklás azonban érvek helyett kimerül egy jobbikos mércével is sötét és aljas cigányozásban. Felhívásában a Jobbik még a saját programjában szereplő civilizatorikus lózungokat is félredobja, és ehelyett inkább kijelenti, a városvezetők “nem arra lettek felhatalmazva, hogy Ózd városát minél jobban elcigányosítsák és a szegény szerencsétlen BMW-vel, Mercédesszel, és Audival járó hátrányos helyzetű késelő és brutális kegyetlenséggel gyilkoló családokat támogassák!”

Bookmark the permalink.

Comments are closed