Nemzetközi gyakorlatok

Az elkövetkezőkben négy európai ország – sorrendben: Csehország, Franciaország, Németország és Svédország – tapasztalatait osztjuk meg az olvasókkal. Mind a négy ország más okból fontos témánk szempontjából. Németországban kiemelkedő jelentőséggel bír a szélsőjobboldal elleni küzdelem, a médiában éppúgy, mint a civil társadalomban. E négy állam közül – de valószínűsíthetően a kijelentés igaz egész Európára is –  a németek járnak legelőrébb abban, hogy egy általánosan alkalmazható best practice (legjobb gyakorlat) alakuljon ki a médiában.

Csehországban a szélsőjobb társadalmi támogatottsága egyelőre gyengének mondható, ugyanakkor a társadalmi környezet leginkább itt hasonlít a magyarra. A szélsőséges politikai erők mainstream politikai mozgalommá válása még nem következett be, de az egyre jobb választási eredmények okot adhat az aggodalomra. A fő hasonlatosság Magyarországhoz tehát nem a komoly támogatottság, hanem a témák, amelyekkel a szélsőségesek kampányolnak, kiemelten a romaellenesség és a bűnözés etnikai tartalommal való felruházása. Csehország tehát arra jelenthet jó példát, hogyan lehet vagy lehetne szűk keretek között tartani a szélsőjobbot – egyelőre ez ugyanis működik Csehországban.

Svédország példája a „konszolidált szélsőjobb” kezeléséhez adhat útmutatást. A svéd szélsőségesek alapvetően különböznek a Közép-Kelet Európában élő mozgalmaktól és pártoktól – nem tűrik például a vállalt rasszizmust, társadalomképük is jóval befogadóbb, mint keleti társaiké. A svédországi jó gyakorlatok azt mutathatják be, hogyan érdemes a multikulturalizmus- és bevándorlás-ellenességgel szemben fellépni. A francia példa pedig azért releváns, mert Franciaország az egyetlen nyugat-európai állam, ahol a szélsőségesek a magyarországihoz hasonló társadalmi támogatottsággal rendelkeznek. Természetesen a politikai rendszer különbségei és a francia szélsőjobb magyar viszonyokhoz képest konszolidált volta miatt nem tükrözi a helyzet egyértelműen a hazai közállapotokat, ugyanakkor azt gondoljuk, a négy ország összehasonlításából már megfelelő mennyiségű tapasztalatot tudunk átadni a hazai újságíróknak.

Comments are closed